Alimentația în sezonul rece.

0
522

Deoarece alimentația are un rol determinant pentru sănătatea noastră, aceasta trebuie să fie adecvată vârstei și trebuie adaptată în ermanenta nevoilor calorice ale organismului. Odată cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorită temperaturilor scăzute, iar obiceiul de a mânca sănătos devine și mai important. E demonstrat faptul că 70% din sistemul imunitar al organismului este situat în intestin. Ca urmare, este evident că printr-o alimentație corect ne putem menține și crește rezistenta la îmbolnăvire, inclusiv la infecțiile frecvente în timpul iernii. În România, un copil suferă, în medie, de 5 – 6 răceli pe an, iar un adult de 2 – 4 răceli pe an.

Care sunt soluțiile și ce alimente ar trebui să consumăm pe parcursul iernii, pentru a ne asigura un sistem imunitar puternic ? Vitaminele care susțin activitatea sistemului imunitar sunt vitamina C, aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le putem găsi într-un ardei roșu de mărime medie, două portocale sau un grapefruit, 100 g de pătrunjel; vitamina A, aportul zilnic recomandat este de 800 micrograme, pe care le putem procura din morcovi, ficat, peste, ou, unt.

Mineralele de care are nevoie sistemul imunitar suntzinc, 10 mg pe zi, îl găsim în fructe de mare, semințe de dovleac, pâine și cereale integrale, seleniu, 55 micrograme/zi. Surse principale: nuci, pâine, peste carne, ouă. Iaurturile probiotice, cum sunt cele care conțin tulpina L Casei Imunitass, ne ajută să ne întărim sistemul imunitar și să facem față mai bine agenților patogeni care ne asaltează în sezonul rece. Consumul zilnic ne ajută să reducem frecventa îmbolnăvirilor și să ne vindecăm mai rapid.

O alimentație variată și echilibrată este recomandată în orice anotimp. Iarna nu mai constituie o piedică în consumul fructelor și legumelor proaspete – cele mai bune surse de vitamine și minerale care întăresc imunitatea, fiind aliatul nostru în prevenirea și reducerea simptomelor infecțiilor respiratorii. Împrieteniți-vă cu merele ! Sunt fructele tradiționale și sunt surse de antioxidanți și vitamine.

Produsele lactate nu trebuie să lipsească din meniul zilnic fiindcă furnizează proteine de calitate superioară și sunt principala sursă alimentară de calciu. Acestea își găsesc locul la fiecare masă și sunt disponibile în numeroase forme. Absorbția calciului este condiționată de un aport suficient de vitamina D. În anotimpul friguros, din cauza expunerii foarte reduse la soare, sinteza endogenă de vitamina D scade dramatic, deci e nevoie de un aport alimentar la nivelul necesarului zilnic de 5 micrograme. Sursele principale sunt peștele gras, ficatul, alimentele îmbogățite cu vitamina D, de regulă produse lactate. Vitamina D are rol demonstrat în modularea sistemului imunitar.

Consumați alimente din cereale integrale – sunt o sursă de fibre esențiale pentru un sistem digestiv sănătos, dau senzația de sațietate și ajuta la menținerea greutății normale. Consumați cât mai des peste, pentru că este o importanță sursa de proteine și acizi grași omega 3, care reduc nivelul colesterolului rău. Înlocuiți alimentele grase cu cele cu conținut scăzut de grăsimi. Gătiți sănătos și delicios, fierbeți sau frigeți carnea, legumele. Experimentați !

Păstrați echilibrul alimentar și diversitatea și în post. Cartofii prăjiți sunt de post, ușor de preparat și gustoși, dar conțin multă grăsime, deci multe calorii. Absența lactatelor și a cărnii roșii poate produce deficiențe de calciu și fier, minerale extrem de importante pentru sănătatea și echilibrul organismului – deficiențe care trebuie neapărat compensate – și nu e ușor ! Broccoli și spanacul sunt surse de calciu, respectiv fier, dar mai greu asimilabile decât din lapte sau carne.

Dacă ținem cont zilnic de aceste sfaturi, ne vom bucura nu doar un sezon, ci pe termen lung, de avantajele unui organism rezistent și de o stare generală de bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.