Ateroscleroza și modurile de prevenire

Ateroscleroza apare din cauza unor factori importanți. Fumatul, colesterolul crescut, diabetul și obezitatea duc la îngroşarea şi blocarea vaselor de sânge. Boala se numeşte ateroscleroză şi prezintă risc major pentru bolile cardiovasculare.

Ateroscleroza este o boală a arterelor, a vaselor de sânge care hrănesc organele. Acest lucru se întâmplă prin îngustarea și rigidizarea lor cu vârsta, începând din copilărie, și se agravează pe măsură ce îmbătrânim, ducând la probleme ale organelor: boli cardiace, boli vasculare cerebrale, boli de rinichi.Ateroscleroza și modurile de prevenire

Simptomele aterosclerozei sunt date de organul afectat: durere în piept, dacă vorbim de angină pectorală sau infarct miocardic, amețeli, deficit de vorbire și paralizie pentru accidentul vascular cerebral, pot fi dureri de picioare, furnicături. În general, toate organele pot fi afectate. Investigațiile pentru depistarea atreosclerozei constau în analize de sânge, electrocardiogramă, măsurarea tensiunii arteriale, ecografie de inimă.

În ateroscleroză este foarte importantă prevenția. Tratament medicamentos există, dar în primul rând contează să acționăm asupra factorilor de risc. Prevenirea arterosclerozei se face prin măsuri precum scăderea colesterolului din alimentație, dietă sănătoasă, fără carne grasă, fără lactate grase, prăjeli și mâncare de fast-food.Ateroscleroza și modurile de prevenire adică să respectăm tratamentul dacă avem probleme. Diabetul zaharat trebuie diagnosticat și tratat, glicemia trebuie ținută sub control pentru că are un rol important în dezvoltarea aterosclerozei. Renunțarea la fumat este o altă măsură care trebuie urmată pentru prevenirea aterosclerozei. Este recomandat să se facă mișcare, cel puțin 30 de minute timp de 5 zile pe săptămână.

Ateroscleroza este o boala progesiva, insa poate fi si prevenita. Exista 9 factori de risc responsabili cu aproximativ 90% din cazurile de infarct

– fumatul
– nivelul ridicat de colesterol
– hipertensiunea arteriala
– diabetul
– obezitatea
– stresul
– lipsa consumului de fructe si legume
– abuzul de bauturi alcoolice
– lipsa exercitiului fizic regulat

Toti acesti factori au ceva in comun pot fi eliminati din viata fiecaruia dintre noi. Aceasta fiind si cea mai eficienta strategie de prevenire a aterosclerozei. Medicii recomanda persoanelor care prezinta un risc moderat sau ridicat de a dezvolta afectiunea. Administrarea unei aspirine in fiecare zi, care nu permite coagularea sangelui in artere sau vene.

Buna gestionare a stresului, o alimentatie saraca in grasimi saturate. Evitarea sedentarismului. Mentinerea circumferintei abdomenului in limite normale sunt masuri importante pentru prevenirea aterosclerozei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.