De ce este Maltitolul mai mult o problema decat un beneficiu?

0
5315
De ce este Maltitolul mai mult o problema decat un beneficiu?

In anumite cazuri, dietele cu aport redus de carbohidrati nu functioneaza asa cum ar trebui. Iar una dintre probleme poate fi datorata consumului de indulcitori din categoria alcoolilor de zahar, asa cum este maltitolul. Cu  toate ca nu are aceleasi efecte pentru toti oamenii, acest ingredient poate influenta rezultatele unei diete low-carb.

Ce este Maltitolul?

Maltitolul este un alcool din zahar, un ingredient des intalnit in produsele low-carb sau „fara zahar”, cum ar fi bomboanele sau batoanele nutritive.

Acesta este folosit datorita asemanarii cu zaharul in ceea ce priveste gustul si interactiunea cu alte ingrediente. Produsele care folosesc maltitol sau alti indulcitori din alcool de zahar pot fi numite „fara zahar”. Cu toate ca se afirma ca maltitolul are un impact mic asupra nivelului de zahar din sange, in realitate lucrurile nu stau chiar asa.

Maltitolul contine carbohidrati

Maltitolul este un carbohidrat. Cu toate ca organismul nu absoarbe toate caloriile din maltitol, aceasta substanta ne furnizeaza un total de 2-3 calorii pe gram, in comparatie cu zaharul care ne furnizeaza 4 calorii pe gram. In consecinta, maltitolul are un impact asupra glucozei.

Maltitolul are un indice glicemic relativ mare

Indicele glicemic al siropului de maltitol este de 52, relativ apropiat de cel al zaharului, 60.

Sub forma de pudra, acesta are un indice glicemic de 36, o valoare destul de mare in comparatie cu alti indulcitori artificiali sau alcooli de zahar.

Maltitolul nu este la fel de dulce ca si zaharul

Se estimeaza ca maltitolul se ridica la 75-90% din capacitatea de indulcire a zaharului. Dar daca luam in calcul faptul ca furnizeaza 75% din caloriile zaharului si are un indice glicemic de 3/4 din cel al zaharului, ne dam cu usurinta seama ca se apropie foarte mult de aceleasi proprietati ca si zaharul, plus un bonus:

Maltitolul poate cauza disconfort intestinal

De obicei consumul de maltitol provoaca caze si crampe abdominale, dar in unele cazuri acesta provoaca diaree. De aceea este indicat sa incepeti cu o cantitate mica pentru a observa in ce masura va afecteaza.

Alternative la maltitol

Cele mai bune produse ca alternativa la maltitol sunt cele cele care contin Eritriol, de obicei in combinatie cu indulcitorii artificiali.

In principiu, orice alt alcool de zahar este putin mai bun decat maltitolul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.