Fumatul si efectele negative ale acestuia asupra pielii

0
989

Indiferent din ce punct de vedere il privim, obicei, placere, tic, fumatul este nociv. Nu obiceiul in sine, cat compusii chimici toxici pe care ii contine tutunul din care sunt fabricate tigaretele. Tutunul contine peste 4000 de compusi chimici dintre care, aproximativ 60 sunt considerati cancerigeni.

Obiceiul fumatului incepe de obicei din curiozitate, apoi devine o metoda de socializare, pentru a culmina cu o dependenta de care ne va fi greu sa scapam.

Problema cea mai mare o reprezinta faptul ca fumatul are grave consecinte asupra sanatatii si afecteaza intr-o proportie mare si pielea, favorizand afectiunile pielii.

Fumatul afecteaza sistemul imunitar, iar acest lucru poate duce la aparitia diverselor boli de piele-psoriazis, lupus, si face ca tratamentul sa fie ineficient in cazul persoanelor fumatoare. De asemenea, in cazul persoanelor care sufera de diabet, fumatul poate duce la ulcere la nivelul picioarelor.

Ce efecte poate avea fumatul asupra pielii:

Afecteaza celulelele pielii

Compusii chimici din tutun, precum si agentii toxici ai fumului de tigara au efecte negative asupra tesutului conjunctiv al pielii si priveaza celulele pielii de oxigen si nutrienti. Astfel pielea sufera transformari: imbatranire prematura, paloare, apar pete inchise la culoare, apar riduri, din cauza faptului ca fumul de tigara interactioneaza cu elastina si colagenul, pe care practic le face ineficiente in mentinerea tonusului si elasticitatii pielii.

Trebuie retinut de asemenea ca fumul de tigara devine si mai nociv atunci cand este asociat cu razele UV. Expunerea indelungata la soare in cazul unei persoane fumatoare creste riscul aparitiei ridurilor, petelor si chiar a cancerului de piele.

Afecteaza trasaturile fetei

Poate parea greu de crezut, dar fumatul poate afecta trasaturile fetei. In momentul cand tragem din tigara implicam in acest efort: buzele(care se rideaza), obrajii(se creaza adancituri de genul gropitelor), ochii(apar riduri in coltul exterior care se datoreaza micsorarii ochilor atunci cand tragem din tigara).

Afecteaza unghiile si parul si dintii

Nicotina pe care o contine tutunul ingalbeneste dintii si unghiile si poate provoca albirea si caderea parului, in special la barbati.

Pe langa toate aceste probleme, aparent exterioare, fumatul poate avea si efecte negative asupra starii generale de sanatate si poate creste riscul de a dezvolta boli pulmonare, ulcer gastric, osteoporoza, afectiuni cardiovasculare si chiar impotenta, in cazul barbatilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.