Ingrasa sau nu ingrasa bananele?

0
687
Ingrasa sau nu ingrasa bananele?

Exista o intrebare ce planeaza asupra bananei, des intalnita in discutiile despre nutritie, care naste controverse: Ingrasa sau nu ingrasa bananele? Unii sustin ca favorizeaza cresterea in greutate, iar altii subliniaza beneficii in scaderea in greutate. Care este adevarul?

Tabara”Ingrasa”

  • Cei care sustin ca bananele favorizeaza cresterea in greutate isi bazeaza afirmatia pe continutul de carbohidrati al acestui fruct, in special pe continutul de zahar.

Bananele contin intr-adevar o cantitate destul de mare de zahar, care se poate transforma in grasime mai rapid fata de alti nutrienti.

  • Un alt motiv pentru care bananele au o reputatie proasta este aportul caloric mai mare fata de cel al altor fructe. O cana cu felii de mar de exemplu are aproximativ 60 de calorii, in timp ce aceeasi masura, dar cu felii de banana are aproximativ 135 de calorii.

Tabara „Nu ingrasa”

  • Expertii din tabara „pro” sunt de parere ca o banana, in starea naturala, are o cantitate perfecta de carbohidrati si calorii pentru o gustare sanatoasa si satisfacatoare. Cantitatea de zahar nu este mare, in comparatie cu majoritatea gustarilor pe baza de zahar, prajituri si bomboane, iar acestea aduc in plus si un aport de fibre.
  • Unii oameni sustin chiar ca bananele pot fi consumate in orice cantitate fara a aduce kilograme in plus, deoarece fructul in sine este total sanatos, fiind bogat in vitamine, minerale si nutrienti.

Dezbatere libera

Nu exista dovezi concludente ca bananele ar ajuta la cresterea sau pierderea in greutate.

La fel ca si in cazul tuturor alimentelor, intrebarea daca bananele favorizeaza depunerea de grasimi sau arderea acestora isi gaseste raspunsul in numarul de calorii pe care il contin si in numarul de calorii pe care un om le arde in mod obisnuit.

Putem spune ca bananele sunt o gustare sanatoasa: este satioasa, nutritiva si contine un numar rezonabil de calorii. Insa asta nu presupune ca acum ar trebui sa va indopati cu banane, puteti opta pentru acestea, dar va trebui sa renuntati la altceva. In caz contrar, nu veti reusi decat sa va mariti aportul de calorii consumate.

Deci, inlocuiti, nu adaugati!

Informatii nutritionale

O banana medie( 14-16 cm) contine aproximativ 105 calorii, 0.5 gr grasimi, 27 gr carbohidrati, 3 gr fibre, 14.5 gr zahar si 1 gr proteine si sunt o sursa buna de potasiu (benefic pentru inima si pentru sanatatea parului) si vitamina C( un antioxidant puternic).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.