Metode de oprire a sângerărilor gingivale

0
893

Sângerarea gingivală este unul dintre primele semne ale bolilor gingivale. Igiena dentară corespunzătoare și dieta nutritivă sunt aspectele esențiale ale menținerii unei sănătăți corespunzătoare a gingiilor și a dinților. Dacă suferiți de sângerări gingivale, luați măsuri pentru a înțelege motivul care stă la baza acestei stări și încercați să o tratați.Bolile gingiilor sau gingivita reprezintă o inflamație a țesuturilor din jurul gingiilor și este rezultatul unei igiene dentare necorespunzătoare. Gingivita este caracterizată de gingii roșii, umflate, care sângerează ușor atunci când dinții sunt periați sau când se folosește ața dentară. Gingivita nu este același lucru cu parodontita, deși, uneori, o persoană poate fi afectată de ambele boli.
Metode de oprire a sângerărilor gingivale
Deși gingivita este o inflamație a gingiilor din jurul dinților, boala parodontală se produce atunci când osul de sub gingii devine inflamat sau infectat. Gingivita începe din momentul în care resturile alimentare se amestecă cu salivă și bacterii. Bolile gingiilor afectează trei sferturi din adulții cu vârsta de peste 35 de ani. Cauza principală a sângerărilor este gingivita, o afecțiune caracterizată prin inflamația și umflarea gingiilor.
Gingivita este cauzată de excesul de bacterii din cavitatea bucală. Dezvoltarea bacteriilor are loc, de obicei, din cauza igienei orale deficitare. Din fericire, gingivita este de foarte multe ori reversibila, cu condiția ca bunele practici de igiena orală să fie introduse și menținute. Dacă este netratata, gingivita poate duce la o formă mult mai gravă a altei boli numită parodontita. Parodontita presupune slăbirea gingiilor și a osului ce menține dintii, ceea ce duce în cele din urmă la pierderea dinților. Cercetările leagă bolile gingiilor de diverse complicații în ceea ce privește starea de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, boli cronice de rinichi, pneumonie, osteoporoza, cancer și naștere prematură. Prin urmare, este foarte important să vă feriți de bolile gingiilor.
Metode de oprire a sângerărilor gingivale
Dacă observați că gingiile sângerează și bănuiți că ați putea avea o boală a gingiilor, este recomandat să faceți o programare cu medicul dumneavoastră dentist. Medicul vă poate confirma prezența diverselor boli și în acest fel vine cu un plan pentru a micșora sau a trata prejudiciul. Acesta poate face o curățare profesională a dinților și o să vă învețe cum să aveți grijă în mod corespunzător de dinții și gingiile dumneavoastră acasă.

Aplicați o compresă rece pentru gingii. Ca o soluție imediată pentru sângerarea gingiilor, puteți aplica o compresă rece pe acea zonă. Acest lucru ajuta la încetinirea fluxului de sânge din zona respectivă, rezultând astfel o pierdere mai redusă de sânge. Faceți o compresă rece dintr-un cub de gheață înfășurat într-o bucată curata de prosop.

Schimbați periuța de dinți și tehnica de periaj. Sângerarea gingiilor este adesea cauzată de utilizarea unei periuțe de dinți ai cărei peri sunt prea târî pentru gingiile dumneavoastră sau de perierea gingiilor într-un mod prea rigid. Deși poate credeți că dacă periați mai tare, dintii dumneavoastră vor fi mai curați, acest lucru nu se întâmplă întocmai.

Periajul prea puternic poate deteriora smaltul dentar (suprafața de protecție de pe dinți), iritând astfel țesutul gingival sensibil, provocând înroșire, umflare, ajungându-se până la sângerare.

Cumpărați periuțe de dinți cu peri moi ce sunt trunchiate (mult mai bune față de cele ascuțite). Când periați dintii, utilizați o mișcare blândă, circulară, astfel încât dinții să fie spălați pe toate laturile, ca și cum faceți un masaj dinților.

Cei mai mulți oameni au tendința de a folosi o mișcare viguroasă, ceea ce este incorect. Este o idee bună să investiți banii într-o periuță de dinți electrică cu un cap rotativ și oscilant. Aceste periuțe de dinți au o acțiune mai blândă asupra dinților și gingiilor. Verificați, atunci când cumpărați o periuță de dinți, să fie aprobată de o asociație dentară.

Fiți atenți când folosiți ața dentară. Folosirea atei dentare este o parte esențială în menținerea unei bune igiene orale și ar trebui utilizată cel puțin o dată pe zi. Cu toate acestea, mulți oameni fac greșeala de a rupe ața dentară, acest lucru, însă, irita gingiile și poate produce inflamare și sângerare. Un lucru foarte important este folosirea cu blândețe a atei dentare. Încet și cu atenție glisați ata printre dinți.
Metode de oprire a sângerărilor gingivale
Țineți ață, astfel încât să faceți acest lucru în formă literei U în jurul dintelui, glisați ata sub linia gingiei, apoi mutați-o cu fermitate în sus și în jos pentru a elimina reziduurile. Chiar dacă pare un lucru ciudat, nu trebuie să uitați de dinții din lateralul maxilarului. Puteți utiliza, de asemenea, un dispozitiv de irigare orală, care se atașează la robinetul de la baie.

Evitați apa de gura pe bază de alcool. Apa de gură este o modalitate bună pentru a împrospăta respirația și a elimina bacteriile din gură. Cu toate acestea, apa de gura pe bază de alcool nu este foarte bună pentru dinți, deoarece poate irita gingiile, cauzând și sângerarea lor. În loc de apă de gura pe bază de alcool, clătiți gura cu peroxid de hidrogen sau apă sărată. Acestea vă vor ține gura curata și proaspătă, fără a irita gingiile.

Metoda 2. Ameliorarea sănătății gingiilor

Periuța și ața dentară zilnică. Singura modalitate de a avea gingiile din nou sănătoase este o bună igiena orală, ce implică periajul și folosirea atei dentare sistematic. Deși stomatologii recomanda, de obicei, o periere de două ori pe zi, persoanele cu afecțiuni gingivale trebuie să se spele mai des, de preferat după fiecare masă sau gustare.

De asemenea, ața dentară trebuie folosită cel puțin o dată pe zi și asigurați-vă că ața să fie sub linia de intersecție a fiecărui dinte cu gingia, pentru a elimina murdăriile de sub dinți. Recomandată, de asemenea, este folosirea atei dentare înainte de a peria dintii, astfel încât orice bucată de aliment sau bacterie să fie îndepărtată, fără să rămână în gură. Nu uitați să periați limba, întrucât limba este un teren propice pentru diferite bacterii.

Un regim alimentar echilibrat este important pentru a menține dintii și gingiile sănătoase și pentru a ajuta la prevenirea bolilor gingiilor. Încercați să consumați multe cereale integrale, legume și fructe, deoarece acestea vă vor oferi vitaminele și mineralele de care aveți nevoie pentru a rămâne sănătos și a alunga multe boli. Fructele și legumele bogate în vitamina C, cum ar fi ardeiul, varza, broccoli, fructele de pădure și citricele sunt deosebit de importante.

Produsele lactate, cum ar fi laptele, iaurtul și brânză oferă calciu și acestea sunt importante pentru dinți puternici și gingii sănătoase, în special la copii. Aceste alimente ajuta la ștergerea zaharurilor din gură, prevenind astfel apariția de noi bacterii. Evitați consumul de alimente pline de zahăr și cele prelucrate, deoarece acestea sunt dăunătoare pentru dinți. De asemenea, evitați mâncatul înainte de culcare.

Renunțați la fumat. În cazul în care încă nu ați experimentat pe propria piele, fumatul este un viciu foarte nepotrivit atunci când vine vorba despre starea de sănătate a dinților sau a gingiilor dumneavoastră. Toxinele din țigări și tutunul fac gingiile să fie mai predispuse la diferite inflamații și boli. Fumatul interferează cu fluxul de sânge. Acest lucru lasa gingiile subnutrite și le determina să devină fibroase și umflate. Fumătorii sunt pasibili de a dezvolta cu până la de șase ori boli mai grave.

Minimizați stresul. Când sunteți stresat, corpul dumneavoastră produce mai mulți hormoni numiți cortizol, ce afectează negativ starea de sănătate a dinților și gingiilor. Mai precis, cortizolul crește inflamația vaselor de sânge din corpul dumneavoastră, inclusiv la nivelul gingiilor. Acesta afectează totodată și sistemul imunitar, ceea ce duce la dificultăți în îndepărtarea unor boli de către corp. Puteți reduce nivelul de stres prin somn de bună calitate, odihnitor, prin exerciții fizice dese și petrecere a timpului liber cu prietenii și familia.

Consultați un medic stomatologde cel puțin două ori pe an. Ar trebui să vizitați medicul dumneavoastră dentist de cel puțin două ori pe an sau dacă este posibil și de mai multe ori, dacă aveți probleme cu dinții sau la nivelul gingiilor. Numai medicul dentist vă poate efectua o curățare profesională și aprofundata prin utilizarea instrumentelor ce ajută la curățarea parțială a gurii, ce nu poate fi atinsă decât prin periaj sau folosire a atei dentare.

Metoda 3: Înțelegerea cauzelor sângerărilor gingivale și gestionarea corectă a situației

Sângerarea este un semn că gingiile sunt nesănătoase și poate fi cauzată de o boală a gingiilor sau alte afecțiuni medicale.

Sângerarea gingiilor ar putea fi cauzată de:

Igiena orală deficitară. Periajul neregulat și nefolosirea atei dentare ori efectuarea acestor acțiuni în mod incorect pot cauza boli, cum ar fi gingivita și parodontoza, care sunt cauze comune ale sângerărilor gingivale.

Periajul prea apăsat. Adoptând un periaj prea dur și rigid, acest lucru poate inflama țesutul gingival delicat și face că acesta să sângereze.

Schimbările hormonale – schimbările hormonale provocate de sarcină, menopauza sau menstruație pot crește fluxul de sânge al gingiilor, făcându-le mai predispuse la sângerare.

Anumite medicamente. Unele medicamente subțiază sângele și astfel gingiile sunt mult mai predispuse să sângereze. Alte medicamente usucă sau îngroașă gingiile.

Deficitul de vitamina K – aceste vitamine ajuta la coagularea sângelui în mod corespunzător. Astfel, deficitul de vitamina K poate cauza sângerări ale gingiilor.

Factorii ereditari – la persoanele cu anumite predispoziții genetice există o probabilitate mai mare să dezvolte boli ale gingiilor decât alte persoane, ceea ce le face mai predispuse la sângerarea gingiilor.

În cazul în care boala gingiilor este într-un stadiu mai avansat, medicul dentist vă poate recomanda diverse tratamente de scalare și de rindeluire a rădăcinii dinților pentru a elimina placă și a ajuta gingiile să se vindece. În situații grave, extracția dentară, tratamentele cu laser sau intervențiile chirurgicale dentare pot fi necesare pentru a opri progresia parodontitei.

Bolile gingiilor, de obicei, nu sunt foarte dureroase. Cu cât boala evoluează, începe să devină o problemă majoră pentru orice persoană. Sângerarea este de foarte multe ori unul dintre primele semne că există o problemă cu gingiile. Aceasta afecțiune este însoțită îndeosebi de umflarea și înroșirea gingiilor, sensiblitate, respirație urât mirositoare sau sensibilitatea dinților, acestea fiind simptome ale gingivitei.

Pentru că cei mai mulți factori duc la gingivita sau parodontita, există unele dovezi științifice limitate care afirmă că aceste boli pot fi transmise de la părinți la copii sau chiar între două persoane dintr-un cuplu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.