Mituri și adevăruri despre ficat! Ceea ce oamenii cred că știu despre ficat le poate pune sănătatea în pericol, avertizează specialiștii. Află cele mai comune mituri despre ficat. Există peste 100 de tipuri de boli de ficat, provocate de moștenirea genetică, o dereglare metabolică, o infecție virală, o problemă autoimună, un stil de viață nesănătos, expunerea la substanțe toxice, reacții la medicamente sau alți factori necunoscuți. Primul pas pentru a te proteja de aceste probleme este să știi ce este adevărat și ce este fals despre ficat și afecțiunile sale.

Mit: Când ficatul nu funcționează bine, trebuie să simți durere
Adevăr: În primele stadii ale bolii, ficatul se poate inflama, dar spre deosebire de alte organe, acesta nu doare nici măcar atunci. Inflamarea ficatului se poate înrăutăți treptat, ducând la apariția cicatricilor.

Mit: Alcoolicii sunt singurii afectați de bolile ficatului
Adevăr: Bolile de ficat nu sunt specifice alcoolicilor, aceste afecțiuni având peste 100 de cauze. Boala ficatului gras non-alcoolic este una dintre cele mai comune probleme și nu este provocată de consumul de alcool. Oamenii obezi, cei care au diabet sau un nivel ridicat al colesterolului au cel mai mare risc de a face boli la ficat.
Mit: Boala ficatului gras afectează doar oamenii care au kilograme în plus
Oamenii slabi sau care au greutate medie pot, de asemenea, să facă boala ficatului gras. De altfel, această afecțiune poate apărea și fără alte probleme de sănătate. Principala cauză a acestei boli este un stil de viață nesănătos.

Mit: Alcoolul afectează ficatul doar dacă este consumat în exces
Alcoolul este foarte periculos pentru ficat și orice cantitate îl poate afecta. Institutul Național de Alcoolism din SUA recomandă un consum moderat de alcool: femeile, un pahar pe zi, iar bărbații, două pahare de băuturi alcoolice pe zi.

Mit: Nu poți avea probleme cu ficatul dacă ești sănătos
Bolile de ficat pot afecta pe oricine, de la copii la adulți. Aceste afecțiuni pot fi ereditare sau pot fi cauzate de substanțe toxice, viruși, bacterii sau un stil de viață nesănătos. Unul dintre primele semne că ai probleme cu ficatul îl reprezintă acumularea de țesut grav pe acest organ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.