Sindromul ovarelor polichistice

0
448

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice trădează o disfuncţie ovariană.

Disfuncție care poate avea consecinţe hormonale şi metabolice asupra întregului organism. Principalele caracteristici ale acestei afecţiuni sunt anovulaţia, putând duce chiar la amenoree. Hiperandroginism, ovare mărite în volum, cu foliculi mici, de 4-6 mm, localizaţi la periferia acestora.

Sindromul ovarelor polichisticeFemeile cu pilozitate accentuată au Sindromul ovarelor polichistice. Iar femeile care înregistrează întârzieri ale ciclului menstrual suferă de SOPC. Peste 60% dintre femeile cu SOPC sunt supraponderale. În cazul femeilor obeze, SOPC are, de obicei, un impact mai mare asupra fertilităţii.

Cauza exactă a acestei afecţiuni nu se cunoaşte cu exactitate. Dar se consideră că există o predispoziţie genetică pentru această afecţiune. Întrucât ar fi implicată o anumită genă. Femeile cu SOPC pot avea rude apropiate (mama, soră) cu această genă/boală şi pot transmite afecţiunea şi la fiice.

Sindromul ovarelor polichistice

Pacientele care suferă de sindromul ovarelor polichistice se prezintă la medicul ginecolog pentru menstruaţii neregulate. Sau absenţa acestora, probleme de fertilitate. Diagnosticul se stabileşte în urma examenului clinic, paraclinic. Precum şi ecografic (ecografii transvaginale). Dozările hormonale arată anumite modificări specifice. Valori crescute LH, raport LH:FSH 4:1, PRL, DHES, free testosteron, care dau anovulaţie.

Sindromul ovarelor polichistice se însoşeşte şi de alte afecţiuni endocrine. Respectiv creşterea rezistenţei la insulină. Asociată cu obezitatea, conduce la hipertensiune arterială. La nivel crescut al trigliceridelor (pese 150 mg%). La un nivel al colesterolului de tip HDL mai mic de 50 mg% şi hiperglicemie. Ceea ce înseamnă un risc de 5-10 ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat. Dezechilibrele hormonale provocate de această boală au implicaţii negative asupra fertilităţii. Femeile care rămân însărcinate au un risc mai mare de avort.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o afecţiune care nu se vindecă niciodată. Dar simptomele aferente se pot ameliora. Un factor extrem de important îl reprezintă scăderea în greutate. De cele mai multe ori, pierderea a 20% din greutate fiind suficientă pentru reapariţia ovulaţiei şi a menstruaţiei. Pentru femeile care îşi doresc o sarcină se folosesc inductori ai ovulaţiei şi tratament progesteronic.

Pentru cele care nu fac din sarcină o prioritate se pot folosi pilule estroprogestative. Aceasta reprezintă o problemă cosmetică ce se poate trata prin epilare semi-permanentă cu laser. Cu rezultate foarte bune. În cazul acestei afecţiuni se recomandă o abordare multidisciplinară. Vorbim aici de ginecolog, endocrinolog şi dermatolog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.