Tulburari digestive ale varstei a 3-a

0
535

Este bine cunoscut faptul ca inaintarea in varsta isi pune amprenta si asupra interiorului nu numai asupra exteriorului, aparand modificari in organism la nivel de: sistemului nervos, cardiovascular, osos, digestiv, iar functiile secretorii se diminueaza.

Tulburarile digestive aparute la persoane cu varste inaintate au ca prima cauza masticatia deficitara. Scaderea secretiei salivare si edentatia fac masticatia dificila, iar persoana in cauza are tendinta de a inghiti practic alimentele intregi.

De asemenea, problemele digestive pot fi si o urmare a alimentatiei deficitare. Problemele batranetii pot provoca lipsa apetitului, iar medicamentele pot impiedica absorbtia alimentelor.

Afectiuni digestive asociate varstei:

Constipatia

Sistemul nervos sufera modificari odata cu trecerea anilor. La fel se intampla si cu sistemul nervos al tractului gastrointestinal, ale carui functii sunt injumatatite de varstele inaintate, iar contractiile stomacului si ale intestinelor sunt la randul lor slabite, acestea ducand intr-un final la constipatie.

De asemenea, obiceiurile alimentare se modifica odata cu varsta si cu celelalte probleme care afecteaza organismul. O dieta saraca in fibre si consumul redus de lichide pot la randul lor cauza constipatie.

Este foarte important ca in cazul persoanelor ce sufera de constipatie sa se faca si un control medical amanuntit, la care se pot depista din timp afectiuni mai grave ale sistemului digestiv.

Ischemia mezenterica cronica

Varsta influenteaza si vasele de sange. La inaintarea in varsta, fluxul de sange de la nivelul intestinelor este redus din cauza depunerilor de placa arterosclerotica pe vasele de sange.

Persoanele afectate prezinta simptome de: crampe, diaree, balonare excesiva sau incontinenta fecala.

Gastrita atrofica

Incidenta acestei afectiuni creste direct proportional cu varsta, astfel ca, in timp, mucoasa gastrica se subtiaza si devine vulnerabila la medicamente, si apar inflamatii si modificari ale structurii tesuturilor.

De asemenea, scade secretia acida a stomacului ceea ce duce la balonari si constipatie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.